Energiearmoede in Nederland 2019-2023
Het rapport "Energiearmoede in Nederland 2019-2023" gepubliceerd door TNO en het CBS, presenteert een diepgaande analyse van de evolutie van energiearmoede in Nederland vanaf 2019 tot 2023. Het rapport identificeert en onderzoekt drie dimensies van energiearmoede: de betaalbaarheid van energie, de energetische kwaliteit van woningen, en de mogelijkheid voor huishoudens om te investeren in het verbeteren van deze kwaliteit.
De kernpunten uit het rapport omvatten:
Een schatting van ongeveer 396.000 energiearme huishoudens in 2023, wat neerkomt op 4,8% van alle Nederlandse huishoudens.
Een significante invloed van financiële compensatiemaatregelen in 2023, zoals de energietoeslag en het prijsplafond, die het aantal energiearme huishoudens aanzienlijk hebben beperkt. Zonder deze maatregelen zou het aantal energiearme huishoudens geschat worden op 885.000, of 10,7% van alle huishoudens.
Een stijging in de energiearmoede van 2022 naar 2023 met 70.000 huishoudens, voornamelijk door de hogere energieprijzen ondanks de overheidsmaatregelen.
De studie wijst ook op de zogenaamde verborgen energiearmoede, waarbij huishoudens met lage inkomens in energetisch slechte woningen significant minder energie verbruiken dan verwacht, vaak door het laag houden van de verwarming om kosten te besparen.
Energiearme huishoudens bevinden zich vooral in corporatiewoningen en zijn oververtegenwoordigd door eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen.
Dit rapport benadrukt de complexiteit en de meerdere dimensies van energiearmoede, en de noodzaak voor gerichte beleidsmaatregelen om deze huishoudens effectief te ondersteunen.
Lees het hele rapport hier. (Klik hier voor de samenvatting van het rapport)